Ulosotto, ulosottovelallinen, velka

perjantai 5. maaliskuuta 2021

Olen 49 -vuotias parisuhteessa elävä mies. Lapsia ei itselläni ole, mutta kaksi koiraa löytyy. Huonon talouden hallinnon ja toiseen ihmiseen luottamisen ansiosta velkaa on vajaa satatuhatta euroa. Olen vakituisessa työsuhteessa virkamiehenä pienessä ihanassa kaupungissa Etelä-Pohjanmaalla, jossa myös asun. Arkipyhät viikonloput ja osan vakiotyöstä ansaitsemillani vuosilomillani myyn omaa osaamistani kahdelle muulle työnantajalle ja kaikki nämä tulot ovat menneet pääosin 75 - 80 % velkojeni maksuun kahden viimeisen vuoden ajan. Puolisoni tuloilla on elettetty. Onneksi on oma talo, joka on kokonaan puolisoni nimissä ja hän hoitaa tämän asunnon lainakulut, minä maksan käytöstä syntyvät kulut vedet, sähköt, aurauksen, nuohouksen, tienhoitomaksut, jätemaksut ja muut vastaavat.

Olin noin 25 vuotias kun kohtasin ensimmäisen parisuhteeni, jota kesti vajaa kahdeksan vuotta ja joka päätyi ongelmiin joita ei voitu enää selvittää, niin oli parempi erota. Itselläni oli silloin vakituinen työsuhde pienipalkkaisena maatalouslomittajana ja puolisoni oli ollut jo useamman vuoden työtön, joten otin erotessa kaikki yhteiset lainat nimiini asunto ja autolainan määrät kohdallani tuplaantuivat yhdessä päivässä ja samoin muutama muukin laina siirtyi nimiini. Itselläni oli jo silloin muita lainoja, mutta nuorena ja positiivisenä ei ajatellut kuinka niistä selviää vaan piti selvänä, että tuleehan nuo hoidettua. Muutama puolisoni laina siirtyi myöhemmin nimiini hoidettavaksi kun olin hänellä takaajana ja hänen tulotasonsa tippuivat vaikean sairauden myötä sen verran, ettei hän niitä pystynyt hoitamaan.

Jossain vaiheessa kävin kouluja sain uuden parempipalkkaisen työn löysin uuden puolison, jonka kanssa sovimme heti alussa, että kummallakin on omat tulot ja menot ja mitä yhdessä hoidetaan, yksi elämäni viisaimmista päätöksistä. Elämä hymyili muuten, mutta palkka ei tahtonut riittää ja pikavippien ottamien oli helppoa ja lainalla hoidettiin vanhoja lainoja. Kunnes syksyllä 2020 olin maksamassa laskuja ja Bondoran sivuilla tajusin, että tässä ei ole mitään järkeä, minulla oli heille kolme maksamatonta kuukausi maksua ja vaikka olisinkin maksanut ne, niin lainan pääoma ei olisi vähentynyt juurikaan kun lyhennykset olisivat menneet korkoon joka oli lähempänä 50%, tarkkaa lukua en muista enää. Tein silloin päätöksen, että pyydän heitä siirtämään lainani ulosottoon, jotta saisin sen joku päivä maksettua, enkä vain maksaisi korkokuluja.

Monta jännityksen täyteistä kuukautta myöhemmin sain helmikuun 2021 viimeisellä viikolla kirjeen ulosotosta, jossa kerrottiin minun olevan velkaa bondoralle 7371,03 ja voisin maksaa sen 8.-3.2021 mennessä mukana olevalla laskulla, tai olemaan yhteydessä ulosottoon. Olin yhteydessä ulosottoon 2.-3.2021 ja ehdotin ulosottoviranomaiselle ensin maksusuunnitelmaa, joka muuttui puhelun aikana siihen, että ulosotto lähettää kaikille kolmelle työnantajalleni palkastapidätys pyynnön ja maalsikuusta alkaen palkastani aletaan pidättää 1/3 osa. Nettopalkkani on vakituisella työnantajallani 2205 euroa ja siitä 1/3 osa on 735 euroa, kouraani jää palkasta tämän jälkeen 1470 euroa. Vielä en tiedä mihin palkkapäivään tämä pidätys kerkiää, kerkiääkö puolen kuun palkkaan, jotka saan vakituiselta työnantajaltani vaiko vasta kuun lopun palkkaan, jotka tulevat muilta työnantajiltani. Olisi pieni lottovoitto, jos pidätys tehtäisiin vasta kuun lopussa, sillä laskuja on luonnollisesti vino pino odottamassa puolen kuun palkkaani.

Nyt pikkuhiljaa suunnittelen mitä muita velkoja siirrän ulosotonhoidettavaksi ja mitkä hoidan itse loppuun asti, niin, että joku päivä olisi ulosottovelat nollassa ja muut velat lähes nollassa

Tästä eteenpäin seuraan tässä menoja ja tuloja säännöllisesti, seuraan ulosottovelkojeni elämänkaarta ja toiveena olisi, että noin neljän vuoden päästä ei olisi ulosottovelkaa. Toki ensin pitää katsoa, että mitä menee tai on pakko laittaa ulosoton kautta maksuun. Yritän myös oppia 49 vuotiaana viimeinkin rahan käytöstä jotain ainakin sen etten elä jatkuvasti velaksi. Täytän vuoden 2021 syksyllä 50-v ja haaveenani ei todellakaan ole olla 50-vuotias ja ulosottovelallinen. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Työpaikka vaihtui 16.3.2023 alkaen ja palkka nousi noin 500 eurolla, minkä ansiosta ulosoton maksut lyhenevät nopeammin.  Uusi työnantaja ti...